Nätsamhället och respekten för andra

Linda Skugge, krönikör på Expressen slutar blogga. På grund av trakaserier, hot och förolämpningar lägger hon ned sitt bloggande. Karin Rebas skriver om detta i dagens nummer av DN. Linda Skugge är inte ensam. Så här skriver Karin Rebas:"Det är inte bara kontroversiella, sensationssökande skribenter som blir illa åtgångna på internet. Under de senaste åren har det blivit vanligt att politiker, bloggare och andra nätanvändare berättar om nätmobbning, hot och hatmejl. "

Hon citerar också den amerikanske psykologen och internetforskaren John Suler som kallar detta "online disinhibition effect" och menar att internet i sig framkallar dessa effekter. På ett sätt kan det nog ligga en del i vad han säger. Nätet gör det hela lite enklare. Samtidigt är det lätt att "teknifiera" problemet. Mobbning förekommer överallt i det verkliga livet och kan ta sig många olika uttryck. Nätet är en spegel. Likaväl som vi hittar alla goda sidor hitta vi också det allra sämsta. Som Karin Rebas avslutar sin artikel med: "Men idén om ett vänligt, trevligt internet är en utopi. Vi lär nog få leva med att nätet levererar hela spektrumet av mänskliga uttryck - också de sämsta."

Ser vi det i ett skolperspektiv är också dessa diskussioner en del av en digital kompetens. Att inte se internet som en värld i sig utan som en naturlig del av mänsklig samlevnad, där vikten av respekt mellan människor är lika viktig oberoende av hur vi kommunicerar. Precis som Friends eller vår temagrupp ByBoo resonerar, som inte vill göra någon skillnad på digital mobbning eller annan typ av mobbning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback