Möte med temagrupperna

I måndags träffade vi fem av de sex temagrupperna i ett möte för erfarenhetsutbyte.

Bland temagrupperna har arbetsintensiteten skiftat. De flesta har kommit igång på ett aktivt sätt, medan andra av olika skäl inte hunnit ta riktig fart. Några av temagrupper tänker fortsätta under hösten med aktivteter.


Vi har från projektledningen lämnat temagrupperna att rätt så fritt finna sina former i arbetet. Här måste vi nog vara självkritiska. Vi har inte i tillräckligt hög utsträckning haft en dialog under den första tiden av utvecklingsarbetet. Då blir det naturligtvis också svårt att se att vartåt arbetet är på väg i förhållande till projektets grundläggande idé. Det är också svårt för oss i projektledningen att vara det stöd i utvecklingsarbetet som behövs för att temagrupperna ska känna att de är en del av något större.

Ett försök att få en öppenhet i utvecklingsarbetet har varit att använda bloggvertyget. Dels finns denna blogg där det går att följa vad som händer, men också ta del av de intentioner och idéer som finns. Dels finns temagruppernas egna bloggar med en öppen och kontinuerlig redovisning av vad som händer i temagrupperna. Bloggandet som en möjlig form för redovisning är bra. Det är ett enkelt sätt att följa upp och beskriva vad som händer utan annan krånglig rapportering. Det har fungerat på ett utmärkt sätt. Det blir tydligt vad som händer och är lätt att följa om man redan är involverad i projektet eller finns utanför.


Däremot om man vill få syn på utvecklingen, det nyskapande eller lärandet så har bloggarna fungerat mindre bra. Det är lätt att skriva vad man gör, men svårare att skriva det man tänker. Till viss del kanske det beror på bloggarnas offentlighet. Vi är inte så vana att mera spontant uttrycka tankar. I skriftlig form blir allt så tydligt och dessutom i full öppenhet. Här tror jag vi kan bli bättre.

 

Men självfallet räcker det inte med bloggar. En viktig del är de egna självvärderingarna mot slutet av temagruppsarbetet där det finns utrymme för en mer reflekterande hållning. Men det måste under hand finnas en närmare koppling mellan vad som görs i temagrupperna och vad som händer i projektet som helhet. Det behövs fysiska möten. Därför var måndagens möte mycket bra. Där fanns representanter för projektledning, ledningsgrupp, nämndrepresentanter och RUC. Vi såg att det fanns erfarenheter att dela, frågor att diskutera och arbeten att utveckla.


Detta möte var det första i en rad aktiviteter. Ett första möte som mer hade intern prägel. Nästa steg är att gå vidare och sprida erfarenheterna externt. De redovisningar som temagrupperna hade under måndagen kommer efterhand att publiceras på deras bloggar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback