Nattpäron till Växjö

Den 1 mars till den 16 mars kommer Riksutställningars mobila rum till Växjö. Temat i denna första mobila utställning är berättande. Det är ett samarbete mellan Riksutställningar, Myndigheten för skolutveckling, Rabén&Sjögren, Bonnier Carlsen och ett antal lokala arrangörer.

I Växjö är AV-Media den sammanhållande kraften, men har inbjudit till ett brett samarbete där också lärarutbildningen vid Växjö universitet finns med. I dag ordnades den första utbildningsdagen för de pedagoger som tillsammans med elever kommer att besöka det mobila rummet i mars. Utbildningsdagen arrangerades i form av 5 verkstäder:

  • Digitala berättelser
  • Berättarverkstad
  • Animation, ljud- och bildverkstad
  • Symbolpedagogik
  • Musikverkstad

Även eleverna kommer att aktivt få arbeta i dessa verkstäder under besöket i mars.

 



Så här skriver arrangörerna själva om Nattpäron:

Målet med idésamarbetet mellan de två myndigheterna och barnboksförlagen, och med arrangörerna runt om i landet, är att stärka barnkulturen i Sverige och barns rätt till alla sina språk. Nattpäron skall också stödja samarbetet mellan kulturliv och skola på alla turnéorter.

Författaren Johan Althoff står för manus för utställningen och boken, Johan Killgren för utställningens gestaltning. Boken formges av Sarah Sheppard som också illustrerar tillsammans med Robert Nyberg. Några av deras bilder återfinns i utställningen.

Utställningen är ett berättarbygge där barnen kan experimentera med språket och pröva olika berättarknep för att skapa egna berättelser. På så sätt vill Nattpäron ge besökaren tilltro till den egna förmågan att se, tänka och berätta med bilder, föremål och stämningar.
Utställningen vänder sig till barn mellan 9 och 12 år men är även öppen för allmänheten på kvällar och helger.

Riksutställningar har tidigare anställt resepedagoger för arbetet i våra mobila utställningsrum. Nu tänker vi nytt. Vi vill bygga ett nätverk av pedagoger ute i landet som arbetar med Nattpäron. Till nätverket kopplas också Myndigheten för skolutvecklings resurs på plats. Syftet med det pedagogiska nätverket är bland annat att utveckla kontakten mellan skola och kulturliv.

Som resultatet av en efterlysning från arrangörer och pedagoger öppnades i augusti 2006 en "blogg" för Nattpäron. Här skriver arrangörer och pedagoger om arbetet inför, under och efter det att utställningen visas på orten. Vidare till bloggen.

Nattpäron är den första utställningen i Riksutställningars nya mobila rum.
Läs mer om Mobila rummet


Det är ett fantastiskt initiativ med besök på 13 olika platser i landet. Det ska bli mycket spännande att följa vad som händer Nattpäronprojektet både nationellt och lokalt.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback