Smålandsposten fördubblar sin webbredaktion

Smålandspostens koncernbolag Gota Media storsatsar på webben med en fördubbling av redaktionen enligt tidningschefen Lars Johansson i dagens nummer av Smålandsposten:
"Det händer oerhört mycket på webben nu och det gäller att hänga med. De traditionella medievanorna håller på att brytas upp."

Han hänvisar också till Martin Jönsson, Svenska Dagbladets medieanalytiker, som talar om tre starka förändringstendenser: webbens sociala funktion, webbens visuella funktion och webbens lokala funktion.

Webbens social funktion
En stor del av aktiviteterna på webben är sociala där man umgås eller bidrar med material. Nätgemenskaper, bloggar och portaler som YouTube växer lavinartat och består helt och hållet av material som användare själv skapat.

Webbens visuella funktion
Vi kan själva välja när vi vill se film och TV. Några programtablåer behöver vi inte bry oss om.

Webbens lokala funktion
Det finns ett mycket stort intresse för det lokala. Expressens och Aftonbladets satsningar på lokala sajter visar att det finns ett stort intresse. I Smålandspostens satsning finns också detta med. Läsarna får möjlighet att själva ladda upp eget material.

Genom Smålandspostens satsning på
www.smp.se öppnas möjligigheterna till att förstärka det lokala, det visuella och det sociala, enligt Lars Johansson.

För en vecka sedan hade SVT i Växjö sin invigning av de nya lokalerna i hus Delta på campusområdet i Växjö. Hus Delta är inte bara ett hus där SVT finns. Det finns också en projektidé, Delta Garden, som förenar flera av aktörerna i huset och i nätverk utanför huset. Tanken är att skapa ett nav för regional utveckling av deltagarinflytande. Ett medborgeligt deltagarinflytande som faktiskt nu är möjligt med de nya tekniker som växer fram på webben. I utarbetandet av denna idé finns SVT som stark motor och de grundläggande tankarna är att öka och uppmuntra människor att vara medskapare på olika områden. Det kan gälla journalistiskt material, upplevelser av sjukvården, samhällsplanering eller utbildning. Det gäller att på olika sätt spegla det som händer i samhället genom att låta de många människorna komma till tals genom att just bidra med berättelser, filmer och bilder.

Medielandskapet ändras alltså. Med det ändras säkert också jounalisternas yrkesroll. Ingen ifrågasätter den yrkesprofession som finns, men om var och varannan människa kan bli uttolkare av det som händer måste säkert journalisternas roll och funktion utvecklas.

Detsamma gäller naturligtvis lärarrollen. Webben och de nya medierna ger helt andra möjligheter till lärande. Lärarnas yrkesprofession förändras därmed. Hur den ändras är svårt att veta. Det är därför intressant med erfarenhetsutbyte över professionsgränserna. Därför är det självklart och spännande  för Ung Kommunikation att delta i det utvecklingsarbete som Delta Garden står för.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback