Än en gång bloggar

Med risk för att verka tjatig, men det blir lättare att navigera i bloggvärlden. I lördagens DN skrev Karin Rebas om Twingly. Twingly är en sökmotor och pingtjänst som länkar samman artiklar i tidningar med bloggar som kommenterar samma sak. Ping är ett sätt att meddela att nytt inlägg finns på bloggen. Har du en egen blogg kan du genom att pinga till olika tjänster göra den mer känd och sökbar. Tjänsten är kopplad till ett flertal tidningar och innebär att om du läser en artikel i t.ex. DN på nätet, så finns länkar till bloggar som kommenterar artikeln. Detta är ännu ett exempel på att www, World Wide Web verkligen är den världsomspännande väv som namnet anger.

Karin Rebas skrev inte bara om twinglytjänsten som sådan utan framförallt om bloggvärlden. "Underskatta inte sprängkraften i bloggarna." Utvecklingen på internet med ökad interaktivitet gör att dagens traditionella medier får konkurrens av icke-experter och amatörjounalister. Hur ska vi klara av att navigera i det hav av information som finns? Med skiftande kvalitet och sannningshalt?

I förra veckan träffade Tom och jag Katarina Ek och Ann-Marie Svensson från FOJO, institutet för fortbildning av journalister. Det var ett givande möte. Vi kunde konstatera stora likheter när vi diskuterade villkoren för lärare respektive journalister. I båda yrkesgrupperna ställs nu stora krav på förändringar i yrkesrollen. Förändringar som beror på det framväxande internet med dess stora interaktivitet. Framförallt vilka nya kompetenser som krävs. Intressant är vad vi kan lära av varandra? Vi återkommer med information och idéer kring hur vi tänker oss ett fortsatt samarbete.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback