Avkopplande jul inför kommande aktiviteter

Efter en mycket intensiv höst ska det bli skönt att ta ett steg tillbaka, vila och koppla av för att hämta ny kraft inför det kommande året. Ett år som säkert kommer att innehålla en hel del intressanta händelser som kan få stor betydelse för projektets fortsättning. Högskoleverket har under hösten genomfört en andra genomgripande utvärdering av landets lärarutbildningar. Resultatet av denna utvärdering, som publiceras under våren, kommer med stor sannolikhet att ha betydelse för den reformering av lärarutbildningen som nu är under utredning under ledning av Sigbritt Franke.

KK-stiftelsens satsning på IT i lärarutbildningen går vidare. Nästa steg på agendan är formeringen av ett nätverk av lärarutbildningar som är intresserade och villiga att ta på sig ett ansvar för att driva dessa frågor. En konferens kommer att genomföras i Växjö troligen den 17-18 mars. Inbjudan kommer i januari. Nätverket kommer att bli utomordentligt viktigt nu när andra stora organisatoriska förändringar genomförs, t.ex att NSHU och Myndigheten för skolutveckling läggs ned. Båda dessa myndigheter har haft stor betydelse för utvecklingen av IT i högskola respektive grundskola och gymnasium. Under en period kommer det att råda osäkerhet i hur dessa frågor arbetas med på en nationell nivå. KK-stiftelsen prioriterar också om sitt arbete. Kollegiet läggs ned och man driver frågorna vidare om digitaliseringens samhällsförändrande kraft och vad det betyder för kompetens och lärande, på annat sätt.

I april går vi in i det tredje året i Ung Kommunikation. Min förhoppning är att det arbete som vi gör i projektet ska vara betydelsefullt i perspektiv av de förändringar som kommer. Utmaningen ligger i att befästa, utveckla och fördjupa de frågeställningar vi inlett vårt arbete med. Här behövs en ökad aktivitet för att få ansvariga chefer vid våra lärosäten och skolhuvudmännen ute i kommunerna att kliva fram och våga prioritera dessa frågor.

Men först några veckors avkoppling. Själv ska jag försöka hitta detta lugn på strandängarna på Öland.

image75

En God Jul och ett Gott Nytt År tillönskas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback