Mobiltelefoner i skolan

Smålandsposten rapporterar i dag om den nya lag som nu riksdagen antagit som ger lärare och rektorer rätt att beslagta störande föremål som t ex mobiltelefoner (om eleven själv ger sitt medgivande). Representanter för lärarfack och rektorer är positiva. Mest positiv är Smålandpostens ledarskribent:

"Både elever och lärare är värda en lugnare arbetsmiljö. Möjligheten att beslagta mobiltelefoner är ett viktigt hjälpmedel för att kunna upprätthålla arbetsron, vilket inte minst är viktigast för de svagare eleverna. För den som är i särskilt stort behov av lugn och ro.
Skolminister Jan Björklunds reform är ett viktigt steg mot att återupprätta lärarens roll i den svenska skolan. Med detta följer att tryggheten för den enskilda eleven ökar."


Tidigare i artikeln beskrivs problemen med den digitala mobbningen, som verkligen är ett reellt problem:

"Digital mobbning kan pågå dygnet runt och är mycket svår att värja sig emot. Eleverna kan inte ens freda sig hemma. Så fort datorn slås på dyker det kränkande meddelandet upp."

Hur lagen om att beslagta mobiler i skolan kan bidra till att komma till rätta med denna mobbning är för mig en gåta. Snarare verkar den i motsatt riktning. Det är först när skolan tar barns och ungdomars digitala kultur på allvar, försöker förstå den och låter den förståelsen synas i skolan, som man kan får möjligheter att komma till rätta med den allvarliga mobbningen, möjligheter som är mer lösningsinriktade än repressiva.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback