Fler kommuner intresserade

Andra hela veckan på jobbet har verkligen varit intensiv med en mängd möten. Bl.a. har jag träffat olika kommunrepresentanter.

I Blekinge finns ett begynnande gymnasiesamarbete mellan Karlshamns kommun, Ronneby kommun och Olofströms kommun. En avsiktsförklaring har undertecknats där man förbinder sig att utveckala ett samarbete för att erbjuda ökad kvalitet i gymnasieundervisningen. Även Tingsryds kommun och Karlskrona kommun har varit med i diskusionerna. Ett större nätverk med nästan alla kommuner i sydost representerade finns också. Roger Klerestam , som är gymnasiesamordnare i Karlshamns kommun, har varit ansvarig för utvecklingsarbetet. Anledningen till detta samarbete är vikande elevunderlag, små gymnasieskolor och kostsam kompetensutveckling för lärare. Vad man nu diskuterar är ett samarbete där kommunerna skapar kompetenscentra kring vissa specifika ämnesområden, kanske Hotell och restaurang i en kommun, Bygg i en annan o.s.v. Låter både spännade och nödvändigt. För kommunernas del blir det intressant att i den kompetensutvecklling som blir följden, öka kraven på digital kompetens i kombination med ämnesutveckling. Det är där vårt projekt kommer in. För lärarutbildningen i sydost är detta intressant eftersom vi nu startar lärarutbildning för
yrkeslärare. Kan man då koppla den verksamhetsförlagda utbildningen till de kompetenscentra som byggs upp skulle det betyda en kvalitetshöjning både av den verksamhetsförlagda utbildningen och de kompetenscentra som byggs upp.

Jag har också träffat representanter för Ljungby kommun. Där är man på gång med ett intressant utvecklingsarbete som innefattar en ökad kvalitet i digitala medborgartjänster som bl.a. kan innebära ökade möjligheter för föräldrar att få information och kunna kommunicera med skolans personal. Dessutom undersöker man möjligheterna att starta ett Stormens Hus, ett upplevelse- och kunskapscentrum som tar sin utgångspunkt i stormen Gudrun. Centrat skulle utrustas med modern och interaktiv teknik med anknytning till den berättartradition som finns i Ljungby. Stormens Hus skulle också bli en viktig resurs för skolorna i Ljungby kommun. Allt detta förutsätter god tillgång till digital teknik. Hur den ska se ut är dock en öppen fråga. I båda dessa frågor, digitala tjänster och kunskapsutveckling, var man intresserade av ett samarbete med Ung Kommunikation. Utgångspunkten är att de unga är erfarna och avancerade användare och bör användas som resurser i ett utvecklingsarbete.

Vi går alltså mot en spännande höst.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback