Deltagande

Den engelska nationaloperan EON sätter i höst upp Bizets Carmen. Det intressanta med den här uppsättningen är att ledningen kopplat ett ambitiöst och interaktivt webbprojekt till arbetet med föreställningen. Den ger operaintresserade möjlighet att ta del av bilder, musik och videoklipp från repetitioner, men även genom bloggar och diskussionsforum ge möjlighet till kommentarer och recensioner av konstnärernas insatser. Enligt radioprogrammet Mitt i musiken från den 6 augusti är detta första gången inom operavärlden man bjuder in till så storskalig delaktighet i en föreställning. Och fortsättningsvis kommer samtliga operor som produceras vid den engelska nationaloperan att produceras på ett sätt där webben har en central funktion.

Det här är ett intressant exempel på hur initiativ växer fram och alltfler aktörer ser nätet som möjlighet till att öka intresset och delaktigheten i skapandeprocesser av olika slag. Det är inte bara den färdiga produktionen som är intressant. Minst lika intressant är att följa med och vara delaktig i uppbyggnaden. Jag har tidigare hänvisat till Henry Jenkins. Han skriver i sin bok Convergence Culture följande (med huvudsaklig referens till media- och TV-industrin):

We are in a critical moment of transition during which the old rules are open to change and companies may be forced to renegotiate their relationship to consumers. The question is weather the public is ready to push for greater participation or willing to settle for the same old relations to mass media.

Den kultur som från början uppstod i ganska tekniknördiga kretsar på nätet där open source, öppenhet, delaktighet, gemensamt skapande var honörsord, sprider sig alltmer och omfattar fler och fler områden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback