Nya biblioteket invigt i Växjö

Växjös nya universitetsbibliotek invigdes idag med tal och högtidligt öppnande. Cermonin inleddes med en paneldiskussion. Man uppehöll sig mycket vid biblioteket som fysiskt rum. Inget direkt kontroversiellt sades. Alla var rätt så överens om bibliotekets funktion och roll.

En smärre diskussion uppstod när Eva Schömer, föreståndare för Forum för genusforskning, kritiserade studenterna för att de satt med fötterna på bordet. Det tyckte hon inte tillhörde god ton. Bordet ska ju användas för böcker. Christer Malmström, arkitekt och den som ritat Växjös nya universitetsbibliotek, replikerade då att fötter på bordet snarare tyder på brist i möblemanget. Fredrik Lindström, svensk lingvist och underhållare, hängde på och menade att sittandet endast kan ses som en onödig parantes. I ett historiskt perspektiv har människan antingen varit vilande och då liggande eller varit stående eller i rörelse. Se på de gamla slotten. Där finns få stolar. Där satt man minsann inte. 

Är det återigen ungdomarna som går före, återknyter till historien och banar väg för nya möbler i offentliga miljöer,  ;-) ?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback