Delta Garden i Sydost

Var på ett intressant möte på Växjö universitet i dag. Politiker, företagare, myndigheter och representanter från Växjö universitet samlades för att diskutera Delta Garden. Delta Garden är ett nätverksprojekt med deltagande som utgångspunkt. Delta Garden syftar till att höja regionens attraktionskraft och ge ökat inflytande och tillväxt för befolkning och företag i Småland och Blekinge. Nätverket består av en mängd olika aktörer, som SVT, Växjö universitet, Interactive Institute, Reaktor Sydost, föreningen iZon, Länsutveckling Landstinget Kronoberg, Länsstyrelsen i Kronobergs län, utvecklingsbolaget Sidéum och Videum Sience Park. Ett samarbete finns också med regionala aktörer i Kalmar och Blekinge län.

Idén är att knyta an till en samhällsutveckling som nu alltmer tydliggörs i den nya teknikens spår, framförallt med internets allt växande roll.  Det världsomspännande nätet gör i sig att nya strukturer skapas som inte är likt något annat tidigare. Vem kunde ana att företeelser som You Tube eller Lunarstorm kunde bli så betydelsefulla? Vem kunde ana att bloggandet spelar roll? Vi ser nya affärsmoddeller utvecklas som bygger på aktiv medverkan och deltagande som konsument. I mediebranschen ser vi att rollerna mellan producent och konsument förändras. Fenomenet deltagande är ett tydligt kännetecken i denna utveckling. Som man skriver i informationsbladet: "Deltagande är benämning på allt det som behövs för att till fullo dra nytta av den pågående samhällsutveckling där fler människor än någonsin kan delta i skapande, beslutande, lärande och publicerande processer."

Förhoppningarna hos Delta Garden är att regionen i Sydost kan spela en aktiv roll och vara nyskapande.  En ensam aktör, vare sig det är en offentlig medieaktör, ett privat företag eller en utbildningsanordnare klarar inte detta själv. Dessa diskussioner inleddes i slutet på 90-talet. Samhällsförändringarna har nu blivit tydligare. Vågar vi ta nya språng utan att egentligen veta exakt vartåt det leder?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback