Tillbaka från Kina

Är nu tillbaka efter ett mycket fascinerande besök i Kina, närmare bestämt Chengdu i Sichuan-provinsen. Kina är ett land i mycket snabb utveckling. Städerna växer, industrin blomstrar, ekonomin är het och tillväxten av landets BMP är fortsatt hög. Regeringskansliet redovisar fortlöpande statistik om utvecklingen. Samtidigt med denna utveckling finns också det gamla landet kvar. Sida vid sida ser man nattklubbar med nyrika kineser i lyxiga bilar och fattiga lantarbetare som på kvällarna kommer in till städerna för att göra grovjobbet. 



kina1


kina2


Trots alla dessa skillnader och motsättningar som vi kunde ana, kändes mottagandet väldigt positivt. De vi mötte var mycket sociala, nyfikna och ställde många frågor om vårt land, varför vi var i Kina och vad vi tyckte. Men i regel fordras det någon som kan lite kinesiska för att göra sig förstådd. Ännu kan inte så många engelska eller vill inte prata, trots att det är obligatoriskt med engelska från fjärde klass.

En sak som var alldeles tydlig var förekomsten av mobiltelefoner och utbyggnaden av det mobila nätet. Vare sig vi var i stan eller på landsbygden såg man människor med mobiltelefoner, framförallt en hög andel ungdomar. Täckningen verkade också vara god. Vi var uppe vid ett kloster på 3000 meters höjd, men några problem att skicka SMS fanns inte.

En jämförelse mellan USA och Kina vad gäller antal mobiltelefoner ger en fingervisning om utvecklingen. Enligt Marcelo Milrad, temagruppsansvarig för Amulets, som nu befinner sig i Argentina, ser han också den enorma utbredningen av mobiltelefoner, inte bara i rika områden utan också i fattiga miljöer. Mobiltelefonen kommer att ha större betydelse än datorn, socialt och kommunikativt. Att denna utveckling också måste påverka utbildning är nog inget orimligt antagande. Kan vi som utvecklad industrination bidra med något här eller kommer vi att bli omsprungna i en allt snabbare utveckling?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback