IT - en revolution för kunskap eller för marknaden

Jag har fått tips på ännu en artikel av stort intresse från min kollega Solveig Hammarbäck. I gårdagens SvD publicerades understreckaren IT - en revolution för kunskap eller för marknaden av Nicklas Lundblad, dotorand i Informatik och vd för Stockholms e-handelskammare.

Artikeln refererar två olika syn på informationssamhällets utveckling. Så här inleds artikeln:

"Med internet har det uppstått en ny sorts samhälleliga gemenskaper för att samla och erbjuda kunskap och tjänster. I varsitt försök att ta ett helhetsgrepp om informationssamhällets utveckling erbjuder emellertid Yochai Benkler och Cass Sunstein diametralt olika tolkningar.

Hur förändrar den nya informations- och kommunikationstekniken samhället? Öppen källkod, Wikipedia, bloggar och allsköns andra verktyg sprider sig som en löpeld över världen. Det går att läsa om en andra internetrevolution och om web 2.0 snart sagt överallt. Men vad är det egentligen som händer? Är det en mer genomgripande förändring av samhällets ekonomiska grundvalar? Har grunderna för ekonomi, sociologi och juridik förändrats?
Försöken att lyfta in informationssamhället i större teoribyggen och förklara det som sker har tagit fart på nytt. Efter Manuel Castells mastodontverk "Nätverkssamhället" har det varit ganska tyst, och debatten har i stället i hög grad handlat om olika sakfrågor: upphovsrätten, den personliga integriteten och yttrandefriheten har diskuterats ymnigt - men de större perspektiven har kanske saknats.
Därför är det särskilt glädjande att vi nu berikas med två stycken intressanta verk om just frågan om hur informationssamhället utvecklas. Glädjen blir inte mindre av att verken i delar
har diametralt olika åsikter om vad som händer."

Jag associerar till boken 404 -Utflykter i glömskans landskap av Ola Larsmo och Lars Ingelstam, som jag skrivit om i ett tidigare blogginlägg, se trackback. Det är stora samhällsförändringar som sker och det är viktiga politiska ställningstaganden som måste göras, som har att göra med demokrati, yttrandefrihet och allas tillgång till information.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback