Tekniken förändrar samhället

Två nyheter den närmaste tiden illustrerar tekniska företeelser som förändrar strukturer i samhället. I förra veckan hamnade bloggar rejält i nyhetsflödet. Den högste statstjänstemannen tvingas ta time out p g a ryktesspridning på bloggar. Socialdemokraterna anlitar experter från USA som ska utveckla partiets användning av bloggar inför valet. Att detta med bloggar kommer att förändra också mediaanvändning är väl alldeles klart. Svårare är att uttala sig om hur.
I senaste numret av Computer Sweden slås stora rubriker upp "Jätten blöder". Telia tappar fasttelefoni kunder eftersom alltfler går över till bredbandstelefoni. Bredbandsbolaget och ComHem är de stora vinnarna. De har ungefär 80% av marknaden för bredbandstelefoni. Enligt Bredbandsbolaget ligger tillväxttakten på ca 10000 nya kunder i månaden.
Stora strukturer slås sönder av teknikutvecklingen. Samtidigt läser jag att en tredje fildelare nu ställs inför rätta. När lär sig film- och musikindustrin? I nummer 5 feb/mars 2006 av den danska musiktidningen
Soundvenue rapporterar Martin Just om musikförlaget Virgins som i Coldplays senaste album bifogar anvisningar om hur denna cd ska användas. Cd:n får inte kopieras till datorn, spelas i DVD-spelaren och helst inte spelas i bilen. Och ändå börjar signaler komma att cd:n som lagringsmedium kommer att gå samma öde till mötes som de gamla vinylplattorna. De ersätts med små minnesstickor som lätt kan kopplas till dator och mp3-spelare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback