Jakten på kriminella aktiviteter på nätet

Så här dagen efter att Sverige äntligen lyckas göra mål och därmed få ett genombrott i fotbolls-VM är det väl få som intresserar sig för ung kommunikation. Ändå finns en hel del information i media som är intressant.
 Diskussionen om fildelning fortsätter. I
DN idag står om polisens fortsatta satsningar på att jaga fildelare. Nu prioriteras utbildning och ett antal poliser och åklagare ska få specialkompetens på detta område.
Skivindustrin gör sitt för att störa fildelningstrafiken genam att arbeta med något som kallas "spoofing". Det innebär att skivindustrin själv lägger upp filer för nedladdning som utges för att vara eftefrågad musik. I själva verket innehåller de endast brus, någon kort text eller en klippt version av den aktuella låten. Läs mer i DN.
Att branschföreträdare gör allt som är möjligt för att hindra den olagliga fildelningen är inte så konstigt. Men att statsmakterna gör sig till tolk för dessa genom att så förbehållslöst ställa upp på marknades villkor i stället för att, som nu blivit så vanligt, låta marknaden själv finna lösningar på den obalans som onekligen finns mellan upphovsrätt och teknik. Det finns nog ingen som inte menar att konstnärer av olika slag har upphovsätten till sina verk, men det finns naturligtvis inget som garanterar att ersättningsrätten kanaliseras till just en form av distribution.
Men åter till statsmakternas prioriteringar av kriminella aktivieteter på nätet. På Rädda Barnens webbplats står om ungdomars utsatthet på nätet och om äldre mäns försåtliga inviter. Det är ett växande problem och nu genomförs en utbildnings- och informationskampanj för att öka medvetenheten om detta bland föräldrar och lärare. Internetanalytikerna Mats Andersson, som arbetar på Netscan, åker runt och föreläser om problemet. Han kommer till Växjö och Kungsmadskolan i ett arrangemang ordnat av AV-Media den 28 augusti. (Klicka på Seminarier ht 2006).
Jag är lite tveksam till den beskrivning som görs på Rädda Barnens sida att dessa aktiviteter är en del av många ungdomars vardag. Det är ett mindre antal ungdomar som lockas av detta. Man måste själv ta initiativ och vara aktiv för att riskera att hamna i utsatthet. Likafullt är det ett växande problem och ett viktigt vuxenansvar. När man då läser att lagstiftningen i Sverige tillåter äldre män att ragga minderåriga på nätet, det är bl a förbjudet i Storbritanien, funderar man onekligen över vilka prioriteringar som görs. Speciellt när det på nätet är så lätt att bevisa förekomsten. Allt finns i regel sparat på någon dator. Nu förbereds enligt uppgift på justitiedepartementet en lagändring. Men varför tar det sådan tid?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback