Videomatte och Micro Learning Objects

DiUDatorn i Utbildningen har kommit ut med nytt nummer (8.2006). Där beskriver bl a matematikläraren Patrik Windahl på Broängsskolan i Botkyrka att han i samarbete med mediepedagogen Åsa Sundelin använder videokamera och spelar in ett antal korta förklarande filmer av centrala moment inom matematiken. Dessa filmer distribueras ut till eleverna via podsändningar, vilket innebär att eleverna kan ta del av innehållet antingen i en iPod (som de också fått tillgång till) eller i datorn. Projektet har varit mycket lyckat. Steve Gårdare på Lärarhögskolan i Stockholm har utvärderat det. En majoritet av eleverna säger att de fått ökad förståelse för matematiken. De tycker också de fått bättre resultat på proven tack vare dessa korta filmer som de kunnat gå tillbaka till och ta del av flera gånger. Till våren startar ett större projekt där tio skolor i samverkan med Myndigheten för Skolutveckling och forskare vid Umeå universitet kommer att arbeta vidare med videomatte.

Detta får mig att tänka på ett seminarium jag bevistade i Edinburgh. En lärare i engelska från Cypern använde SMS och mobiltelefonen i sin undervisning. En eller två gånger per dag messade han ut en engelsk glosa till sina elever. Uppgiften var att lära sig ordet, vad det betydde, och använda det i en mening.  Han använde ett system som gjorde att han enkelt kunde administrera detta via sin dator. Han refererade till begreppet Micro Learning Objects i sin presentation.

Jag goglade det och fick 41 träffar så begreppet verkar inte vara så väl etablerat. Högst upp kom Wikipedia, som egentligen beskriver Microlearning. Jag tycker att både videomatten och SMS-engelskan passar bra in. Spännande initiativ att nå eleverna med korta informationsmängder som fångas i flykten. Måste finnas mängder med intressanta idéer att prova. Det är inte säkert det passar alla, men ger en möjlig variation i  undervisningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback