En God Jul och ett Gott Nytt År

Verksamhetsåret börjar lida mot sitt slut och jag har framförallt arbetat med uppföljning av årets budget och den budget som kommer att gälla under nästa år.

När jag nu ser tillbaka på året har mycket hänt och det känns spännande och utmanande. Vi har börjat processen. Vi har ett tydligt fokus på vad vi ska jobba med. Vi har börjat nå ut med informationen. Samtidigt är det väldigt skönt att projektet är så långvarigt. Det tar tid att förändra strukturer och utveckla idéer som är hållbara. Fortfarande finns mycket att göra när det gäller att skapa kännedom om våra centrala frågor och att lärarutbildare, VFU-ärare och studenter känner delaktighet i projektet och dess idéer.

Det som är mest spännande är att det faktiskt inte finns några givna sanningar. Utvecklingen har gått väldigt fort och samhället förändras snabbt. Men är det förändringar mera på ytan eller har vi tagit ett språng mot något nytt? Hur kommer vår tid att beskrivas i ett historiskt perspektiv? Jag har svårt att tänka mig att hela den globala förändring som den tekniska utvecklingen, som vi bl.a. ser i framväxten av internet, kommer att gå obemärkt förbi. För att vi ska förstå och hantera förändringarna är det viktigt med de olika erfarenheter som studenter , lärare och forskare har, och att dessa erfarnheter får brytas mot andra erfarenheter utanför utbildningssystemet.

Vilka förändringar som denna utveckling ger för lärande, utbildning och undervisning är i högsta grad en öppen fråga. Parallellt med diskussionen om den digitala utvecklingen och  ungdomarnas nya kommunikationsmönster och hur det påverkar lärande och undervisning påbörjas också en intensiv diskussion om hur den nya lärarutbildningen kommer att se ut. Ett bidrag ger
Lars Leijonborg i en debattartikel i DN idag.  Samtidigt diskuteras också hur utbildningsfrågor i högre utsträckning kan forskningsanknytas, en diskussion som manifesteras i boken "Utbildningsvetenskap - ett kunskapsområde under formering" .

Vi kan alltså se fram emot ett spännande år där utbildningsfrågor på olika sätt kommer att stå i fokus.

Jag vill tacka alla som under det gångna året bidragit till att ge Ung Kommunikation dess prägel och verkat för att driva projektet framåt och samtidigt vill jag önska en God Jul och ett Gott Nytt År. Väl mött i januari.

julen

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback