Studenterna

I dag har vi studenterna i det reguljära programmet på plats även här i Växjö. En distansutbildning med inriktning mot verksamhet i förskolan började för någon vecka sedan och ytterligare en distansutbildning mot senare år och gymnasiet börjar om en vecka.
Antalet registrerade lärarstudenter har minskat i både Växjö och Kalmar med ca 20%. Det är första gången på flera år som vi så tydligt ser ett vikande intresse för att utbilda sig till lärare. När det gäller ansökningssiffrorna i stort har vi sett en minskning, antagligen på grund av den höga arbetslösheten bland akademiker. I dag finns inga garantier för arbete trots hög akademisk examen. Självklart påverkas även lärarutbildningen, men siffrorna är högre än vad vi hade förväntat oss. Studenterna har uppmärksammat varningar för ett kommande läraröverskott.
Dock är det en lång utbildning för de flesta av studenterna. Om fyra-fem år kan situationen vara annorlunda. Trots att det borde vara lätt att beräkna behovet av lärare de närmaste åren visar det sig att det är svårt att göra exakta beräkningar. Det beror också på hur man gör dessa beräkningar. Ska man t ex räkna antalet lediga jobb?
Det finns idag ett stort antal outbildade lärare. Det finns också många lärare, fritidsledare och förskollärare som arbetar i ämnen och verksamheter de inte har någon utbildning för.
Statskontoret inleder nu en undersökning av detta. Förra året kom Riksrevisionen med en rapport som belyste problemet. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback