Beröm till AV-Media

Jag har fått mail från Soveig. Hon har besökt AV-Medias inspirationsdag för IT-pedagoger och lärarutbildare, Framtidens pedagoger, som arrangerades den 26 april. Så här skriver hon:
 
1. Först handlade det om dramaturgi och berättarteknik med exempel från filmsnuttar och reklaminslag. Väldigt bra exempel som visade hur viktigt det är att ha en form om man vill få människor intresserade av vad man säger. Alltså precis det som vi i svenskan försöker få studenterna att förstå, för det har de inte lärt sig i skolan. Men så här skulle man kunna lära barn tidigt, att med stillbilder och sen med rörliga bilder berätta något - en kunskap som lätt kan överföras till skrivna berättelser. Det här är något att ta in i svenskans inriktningar förstås men också i den obligatoriska specialiseringen i sv och ma.
 
2. Nästa pass hette "Från noll koll till dialog och respekt" och det handlade verkligen om Ung kommunikation. Det var väldigt praktiskt att så här på kort tid få se olika communities, chattar och spelplatser. "Kontakter på nätet kräver ny livskunskap", sas det. Detta måste väl vara framtidens lärarkunskap och absolut nödvändig för att kunna ta vara på kunskapsmöjligheter och förebygga att en del barn far illa av marginalisering och kränkande behandling.
 
3. I slutet på dagen hamnade jag på en demonstration av "Det moderna klassrummet", där en man visade upp vilka tekniska möjligheter det finns att ladda ner bildbehandlingsprogram till Office-paketet som Photo story och Movie maker och vad man kan göra med dem. (Jag blir alldeles vild av lust att göra ett bildspel om Elin Wägners liv på Lilla Björka med lite röstillustrationer från hennes radioinspelningar här och där, men det får väl bli som pensionär.) Det här måste väl våra studenter få lära sig i AUO? Och sedan följa upp under inriktningen?
 
Ja, det kändes som om det här var en riktigt nyttig dag för alla lärarutbildare, tyvärr var inte så många där. Hur ska vi få någon stil på lärarutbildningen om inte lärarutbildarna hänger med? Men kanske det är detta som är KK-projektets stora utmaning, att tvinga folk att gå in med sina gamla kunskaper och stöpa om dem i nya formar. Egentligen är det ju inte så svårt, men tidskrävande - det kanske är det som är det största hindret.
Hälsningar Solveig

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback